Consent is de nieuwe sexy

blogconsent

Gesprekken over intieme en seksuele behoeftes, grenzen en verlangens kan zelf voor de meest assertieve onder ons ongemakkelijk, vreemd en onhandig aanvoelen. Het is een eerste stap in het blootgeven van jezelf aan je partner. Misverstanden, onvervulde verwachtingen, onuitgesproken grenzen en miscommunicatie over seksuele verlangens leiden vaak tot relationele problemen.

Onze monkey mind belemmert ons vaak om open en eerlijk te zijn. We anticiperen de andere zijn/haar reactie: ” Wat gaat ze denken als ik dat vraag? Hoe kan ik het zeggen? Ik vind het eigenlijk niet fijn als hij dat doet. Ik wil dat hij meer dat doet.” 

Mijn yoga teacher zei ooit: “matters of the heart decide with your head and matters of the head decide with you heart”. Dus je seksuele wensen communiceren mag en kan op een rationeel, zelf analytisch, manier gebeuren. Je hoofd vult je hart aan. 

consentlijst
"yes, no & maybe"-vragenlijst, Paolo Delucca

De “Yes, No & Maybe”- vragenlijst is een objectieve tool om dit gesprek op een veilig manier te doen. Ieder vult de lijst voor zichzelf in en daarna bespreken jullie het samen.

  • Yes, let’s do this together. Laten we samen genieten.
  • No means no. Respecteer elkaars grenzen
  • Maybe, praat met elkaar. Wees nieuwsgierig. Hoe kunnen we samen van een “Maybe” een “Yes” maken.

Standaardlijstjes vind je met een simpel google search. Een leuke beginners-lijstje vind je hier.

Een ander optie is een homemade lijstje samenstellen. Een leuk activiteit voor een sexy date night. Als de mood er in zit, kunnen jullie misschien al een en andere op jullie gemeenschappelijk “yes”-lijst uitproberen.

Een derde optie is digitaal: XConfession App van Erika Lust (welgekende porna-regisseur) is een van mijn persoonlijk favoriet. Jij en je partner(s) downloaden ieder de app. In de app verschijnt dan fantasiescenario’s, kinks, … waar je je voorkeur kan swipen (net als Tinder). Iedereen heeft een unieke code, die ze kan delen. Indien er een match is tussen jou en je partner’s “yes”, krijg je een melding. En dan is het exploration time.

Genoeg opties om een consensual, sensual tijd met elkaar te beleven.

Een reactie achterlaten